Itt add meg az alcímet

MARTONVÁSÁR | MTA KUTATÓKÖZPONT


Az MTA martonvásári kutató épületének megalkotásakor egy olyan méltóságteljes, természet közeli, harmonikus kutatóépület megteremtésének a szándéka lebegett a szemünk előtt, amely modern, mai, de anyaghasználatában, formálásában, részleteiben, műszaki megoldásaiban időtlen, erkölcsileg értékálló. Harmóniában van a szűkebb és tágabb környezetével, mind a parkkal, a kastéllyal, és a várossal is.

A tervezett épület téglaburkolattal fedett tömb, amelyek utalnak a környék (óvoda, óvoda múzeum, trafó ház) építészeti karakterére ugyanúgy, mint a kastély angolos tudor stílusára eszmei kapcsolatot keresve ezáltal avval. A külső homlokzaton alkalmazott téglaburkolat egyúttal a magyar építészeti hagyományok felé tett tudatos gesztus is, amelynek tagolása tükrözi a kort, amelyben létrejött. A választott hamuszürke szín reményeink szerint részben egyfajta eleganciát fog az épületnek adni, részben pedig színének puhaságával tökéletes egyensúlyt alkot a környező természeti közeggel, beleolvad abba. Fontos volt a természetesség és a természet közeliség hangsúlyozása, kidomborítása az épület karakterének meghatározásakor, így a belső emelt udvarok tetején zöldtetőt alakítunk ki. Az épület csak természetes anyagból épül.