JAL | PÁLYÁZAT

A FERENCVÁROSI JÓZSEF ATTILA - LAKÓTELEP MEGÚJÍTÁSA


Tervezési cél a fél évszázada épület ferencvárosi József Attila lakótelep terület és épület-rekonstukciói koncepcióinak, a terület megújítási lehetőségeinek felvázolása.

Helyszín:
Budapest IX: kerület, József Attila lakótelep és környéke az alábbi határok között: Üllői úti kerülethatár - Határ úti kerülethatár - az M5 bevezető szakasza a Határ úti felüljárónál - a 3as villamos vonala az Epreserdő út mentén - Ecseri út
Koncepció:
A megújítási terv területszintű és épületszintű javaslatokat is tartalmaz, melyeknek a társadalmi kontextusba helyezése is fontos.
Területszintű javaslatok:
A lakótelepet a megújítási koncepció 5 egységben tárgyalja, mindegyiknek új funkciót javasolva:
- Központi terület: "Főtér"-negyed
- Nyugati terület: "Kultúr"-negyed
- Keleti terület: "Egészség"-negyed
- Északi terület: "Üzleti"-negyed
- Déli terület: "Kert"-negyed
A terület funkciönális felosztásai a tervek szerint a lakótelepre egészére vonatkozóan egységes fordulatokkal, de mégis az alegységeknek önálló identitását adva.
A területszintű beavatkozások fő vezérfonalai:
- az úszótelkes területek vonatkozásában megkísérelni az utcák, térfalak megteremtését (térszintemelésekkel, pavilonépítményekkel)
- a nagy kiterjedésű közös zöldterüetek átadása privát zónákba, a lakásokhoz tartozóan, vagy a bérelhető közösségi kertek formájában.
- a területet uraló gépkocsik látványának eltakarása az épületek mellé épített terepépítményekkel.
Épületszintű javaslatok:
- Az épületek két bővítési lehetősége: az épületek előtti sávban egy könnyűszerkezetes, az épülettől független tartószerkezettel rendelkező rács-épületrészben, ezzel annak új karaktert adva, illetve a lapostetőkön, az épület tömegétől behúzva, hogy az az épület eredeti tömegét az utcáról nézve érintetlenül hagyja.
- A homlokzat korserűsítése épületfizika és kortárs építészeti fordulatok alkalmazásával.
- A lakók privát zónáján kívüli komfortfokozatának növelése a gépkocsi tárolási rendszer megújításával, a privát zónák növelésével (földszinti és emeleti kert/terasz területek), a bejáratok humanizálása (látvány, akadálymentesítés, hulladéktárolás megoldása).
- Az megújuló energiák és környezetbarát megoldások alkalmazása (napelemek használata az épületbe integrálva a tetőbővítményeken, vagy a délre tájolt bütüfelületeken az ehhez tartozó geothermikus, vagy levegőszivattyús gépészettel kiegészítve az új terepépítményekben, illetve az esővízhasználat a házak szürkevíz-használatában és a házak körüli öntözésben, mely szintén a házakhoz tervezett terepépítményekben elhelyezett ciszternákból látnak el.