TÖBBLAKÁSOS SORHÁZAK

Magyarország, Budapest, XVII. kerület
2022

A 2 főépületből álló társasház tetepítésénél a szabályozásban lerögzített előkerti vonalra való illesztés és az 1 bejárat alapvető kiindulási pont volt. Ebből kiindulva alakult ki a hozzávetőlegesen K-NY-i tengelyű belső útra való ráfordítása a 6-6 lakásból álló 2 főépület tömbjének. Az épületek utcai "bütü"-homlokzata a szomszédos ikerházak "kereszmetszetének" folytatása, ezzel a Magiszter Ökopark teljes tömbjének egységes utcaképéhez hozzájárulva.

A társasházak telke alapvetően 3 területegységre tagolódik: a publikus, az ottlakók által közösen használt bevetető út teresedésére, valamint a háztömböktől északra és délre található intimebb, a lakásokhoz közvetlenül kapcsolódó kertrészekre. A publikus zóna felé az épülettömbök zártabb szalagszerű tömeggel, a kertrészek felé nyitottabb, tagolt tömeggel rendelkeznek.

A viszonylag hosszú, hozzávetőlegesen 40méteres épületeket indokolt volt tömegében alaprajzilag és magasági értelemben is osztani. Az egyes lakóegységeken belüli 2 traktusban közül egy lapostetős és egy magastetős tömegrész alakult ki, mely osztott tömeg léptékében lebontja a viszonylag nagyméretű tömböt, valamint a lakóegységeknek különálló identitását is kiemeli. Ez a tömegosztás ezen túl lehetőséget adott arra, hogy a viszonylag mély lakásegységek középhelyzetű lépcsőházi része is természetes bevilágítást kapjon, valamint a tömegeltolások a lakóegységek külső teraszainak intimitásához is hozzájárulnak. A bevezető út felé forduló szalag-homlokzat a bejáratok védelméhez is hozzájárulnak.